‘De zomervakantie duurt wat mij betreft altijd te lang’

Jacqueline Boulonois, beter bekend als Sjakkie, staat met haar koffiekar Bakkie van Sjakkie in de gang van Academieplein. De barista houdt van haar studenten: ‘Straks begint de zomervakantie en die duurt wat mij betreft wel wat te lang. Ik ga de jongens en meiden missen.’

‘Ik werk al vanaf mijn achttiende in de horeca. Ik weet niet beter, ben een echt horecabeest. Een aantal keer heb ik mijn eigen café gehad, maar op het laatst wilde ik dat niet meer; er kwam geen goed volk meer. Toen ik stopte met mijn laatste café aan de Binnenweg, moest ik wat nieuws bedenken en ben ik met een eigen schoonmaakbedrijf begonnen: Jacqlean.

‘Ondertussen ging ik ook, via HR-cateraar Cesant, op invalbasis achter de bar werken bij de sociëteit van het Academieplein. Omdat het werk van het schoonmaakbedrijf mij te zwaar werd, ben ik daarmee gestopt en volledig voor Cesant gaan werken.

‘Cesant heeft twee jaar geleden samen met de opleiding facility management ‘Bakkie van Sjakkie’ bedacht, en sindsdien sta ik hier bij de ingang van het Academieplein. Ik heb de beste plek van de hele hogeschool, ik hoor en zie alles. Dat is heel leuk, want je hebt veel een-op-eencontact. Ik voel me daardoor echt betrokken bij het leven van studenten. Ze zijn veel opener dan de jeugd van vroeger. Ze vertellen bijvoorbeeld of het goed of slecht gaat met hun studie. Een meisje liet me vandaag weten dat ze op gesprek mocht voor een mooie stage. Dan wil ik de volgende dag ook horen of ze aangenomen is.

‘Ik sta elke ochtend om vijf uur op en ben om kwart over zeven hier om de boel op te starten. Onderweg in de metro heb ik dan alvast in een post op Facebook geplaatst wat de deal van de dag is. Dat heb ik geleerd van studenten die vroeger bij mij in het café werkten. Ze hebben me honderd keer moeten uitleggen op welk knoppie ik moest drukken, maar nu snap ik het. De studenten hier hebben voor mij Instagram geïnstalleerd, dus nu post ik ook op Instagram. Zelfs op LinkedIn hebben ze een heel profiel van mij gemaakt. Dat is toch humor!

‘Straks begint de zomervakantie weer, maar die duurt wat mij betreft wel wat te lang. Ik ga de jongens en meiden missen.’

Tekst en beeld: Wietse Pottjewijd